loading.gif
mobile-banner-bg

Yavuz Sultan Selim Köprüsü hayırlı olsun

...
26 Ağustos 2016 - Cuma

İstanbul'un iki yakasını üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı.

İstanbul'un iki yakasını üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanımız İsmail Kahraman, Genel Başkanımız ve Başbakanımız Binali Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, eski Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Genel Başkan Yardımcılarımız, Bakanlarımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, İstanbul İl Başkanımız Dr. Selim Temurci, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milletvekillerimiz, çok sayıda ülkenin Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakanlarının katılımıyla gerçekleşen törenle hizmete açıldı. 

3 YILDA TAMAMLANDI

Malazgirt Zaferi’nin 945’inci yıldönümü ve aynı zamanda büyük taarruzun başladığı tarih olan olan 26 Ağustos’ta hizmete açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün inşası 3 yıl gibi bir sürede tamamlandı. Pek çok açıdan dünyada eşi benzeri olmayan bir mühendislik harikası köprünün en önemli özelliklerinden biri de iki kıtayı raylı sistemle de birleştiriyor olması.

Köprü açılışı için Garipçe’de düzenlenen törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, köprünün ve otoyolun İstanbul'a, ülkeye, millete, Avrupa ve Asya kıtalarına, tüm insanlığa hayırlı olmasını diledi. Köprünün projesinin hazırlanmasından inşasına kadar tüm aşamalarında emeği geçen bakanları, bürokratları, yüklenici firmaları, mühendisleri ve işçileri tebrik eden Cumhurbaşkanımız, bu süreçte 3 başbakan ve bir de 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile çalıştıklarını, temeli Gül ile birlikte attıklarını söyledi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kendisinin o zaman Başbakan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın da Başbakanımız Binali Yıldırım olduğunu anımsatarak, büyük bir coşkuyla temel atıldığını anlattı.

KENDİ ALANINDA DÜNYADA ÖNCE

Dalga geçenler, istihza edenler ve "Yaptırmayacağız" diyenlerin olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanımız, buralara gelip gösteriler yapıldığını, ancak kendilerinin "Bu yoldan dönmek yok, yapacağız." dediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, "Bu köprü, hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü, böyle bir özelliğe sahip. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz" dedi. "Yeni hazırlıklarımız var. Ne yapıyoruz? İnşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını bitiriyoruz" diyen Cumhurbaşkanımız, "Bu da yetmeyecek. Şimdi Çanakkale'ye de bir gerdanlık lazım. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah bütün bunlarla birlikte dünyada Türkiye farklı bir konuma erişecek. Niye hazmedemiyorlar bizi? Niye kıskanıyorlar bizi? İşte bunlardan dolayı" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, köprünün 31 Ağustos tarihine kadar da ücretsiz olacağı müjdesini verdi.

BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI

Törende bir konuşma yapan Başbakanımız Binali Yıldırım da, Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü değil aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikası olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın en geniş köprüsüdür. Üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür. En güzel eserleri, en güzel köprüleri, Marmaray gibi tünelleri yapmak da size yakışır, sizin evlatlarınıza yakışır, Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına yakışır. Evet değerli İstanbullular; 29 Mayıs 2013’te burada bu köprünün temelini attık. 11. Dönem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Bey ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu o büyük günde dedik ki; bu köprü üç yılda bitecek. İki yıl sonra gazetenin birinde; köprüden geriye iki tane kule kaldı. Bugün o başlıkları atanlar gelsinler İstanbul’un köprüsünü görsünler, Yavuz Sultan Selim’i görsünler” dedi.

DUALARLA AÇILDI

Konuşmaların ardından Yavuz Sultan Selim Köprüsü Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yaptığı dua ile hizmete girdi. Açılış kurdelesini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Binali Yıldırım, protokol üyeleri ve yurt dışından gelen devlet adamları ile birlikte kesti.